Без категория

Почивка в Банско

Любителите на планината и по-специално на ски спортовете всяка зима търсят най-доброто място, където могат да се отдадат на любимите си занимания без да съсипят семейния бюджет. Много хора, които плануват почивка в Банско вече са посещавали курорта и знаят къде отиват. Те всяка година резервират места в любимия си хотел, където се чувстват като у дома си. Много чужденци предпочитат да дойдат тук, вместо да ходят в скъпите алпийски курорти.
Начинаещите скиори, които за първи път ще карат ски предпочитат да започнат с по-леки писти, където няма да изпочупят костите си още първите дни. Често те получават съвет от близки и приятели да отидат на почивка в Банско, където има писти за всички категории скиори – от начинаещи до професионалисти. Височината на пистите започва от 990 и стига до 2600 м. над морското равнище. С помощта на ски учители, начинаещите могат да направят своите първи спускания, без риск за здравето и самочувствието им.
Чувството да полетиш над блестящия на планинското слънце сняг е несравнимо! Вековни дървета, двуметрови снежни преспи, вятър – всички препятствия правят изживяването още по-силно и незабравимо. Разбира се, първото нещо, което начинаещият скиор трябва да научи е как да пада правилно. Така може многократно да се окаже заровен в снега, но без болка и счупени крайници. Най-лошият сценарий е няколко дни след започването на мечтаната почивка в Банско, човек да падне и да се контузи така, че да си остане в стаята до заминаването си. Това се предотвратява със съветите и насоките на ски учителя или някой близък, който е умел скиор.
След зареждащия с емоции ден върху пистите, идва момента за обиколка из Банско. Тук старинните сгради, сгушени сред планинския пейзаж съществуват в хармония с модерните ресторанти, хотели и клубове. Времето никога не стига, за да се опита от всичко. Който иска малко да си почине от ските, може да се включи в обиколка на забележителностите. Едно от притегателните места е етнографският базар, откъдето може да се закупят много интересни предмети. Всички завърнали се у дома от почивка в Банско си донасят по някой сувенир, закупен именно от този уникален базар.
С настъпването на вечерта уханието на ястия от традиционната българска кухня започват да привличат туристите към ресторантите. Тук ги очакват доста изненади. Има както малки, почти с домашна обстановка заведения, скромни, но предлагащи много вкусно меню, така и луксозни заведения, с богата програма и изискани ястия от световната кухня. Над 130 000 туристи от цял свят посещават всяка година Банско. Те се завръщат отново и отново, като препоръчват това уникално място на близките и приятелите си. Те считат, че в много отношения Банско превъзхожда дори алпийските курорти – най-вече с приятелската атмосфера, достъпните цени и разнообразието от развлечения.